Mijn favoriete wijnhuis – Ximénez-Spínola

Jose Antonio

Ximénez-Spínola

https://ximenezspinola.com/en

In Zuid-Andalusië, waar ik enige jaren gewoond heb, heb ik veel mooie dingen ontdekt. Naast de gastvrije mensen, het heerlijke weer en de uitgestrekte berggebieden vol olijfbomen, vond ik een wijnhuis dat veel indruk op mij heeft gemaakt: Ximénez-Spínola. Ik vond de naam al magisch. Een traditioneel wijnhuis uit de sherry streek, dat naast de traditionele manier van sherry maken, wijn en brandy produceert.

Bezoek de social media pagina van: Jose Antonio

Mijn eerste bezoek vond plaats in november 2018. Net buiten het stadje Jerez de la Frontera ligt het wijnhuis van Ximénez-Spínola. Een lang grindpad omringd door kleine wijnstokken bracht ons naar het prominente witte gebouw op de heuvel. De hartelijke ontvangst door eigenaar Jose Antonio (een meer typische Spanjaard ken ik niet) en Daniel Otero beloofde veel. Na een rondleiding in en rond het wijnhuis vervolgden we ons bezoek naar de proefzaal. Een ruimte vol authentieke artikelen, die de historie van het wijnhuis beschreven. Het wijnhuis bestaat namelijk al sinds 1729 en is nog steeds een familiebedrijf. Op de zes hectare grond worden ongeveer 42.000 flessen per jaar geproduceerd: een kleine oplage dus. Sommige flessen wijn zijn op basis van wel 100 jaar oude mengsels van de Pedro Ximénez druif. Als enige in het gebied maakt het wijnhuis ook witte wijn. Ze hebben jarenlang moeten vechten om hiervoor goedkeuring te krijgen.

Een uitgebreide proeverij volgde. Tijdens de proeverij proefden we de verschillende witte wijnen, sherry’s, dessertwijnen en brandy’s. De verfijnde stijl van het wijnhuis was goed te herkennen. Tijdens het proeven kregen we uitleg van Daniel, die met enorme vakkennis en liefde elk product omschreef. De verschillende keuzes voor het oogsten en het bewaren op vat werden hierdoor duidelijk en deze verschillen waren duidelijk te proeven. Je kunt wel stellen dat we zeer onder de indruk waren.

De wijnen zijn gemaakt van de Pedro-Ximénez druif: een druif die bekend staat om zoete wijn mee te maken. Dit wijnhuis maakt een andere wijn. De fruitige tonen (rijp fruit en abrikoos) zijn zeker aanwezig, maar de nadruk bij de wijnen en sherry’s ligt op een droge afdronk met een fris zuurtje. Door de rijping op eikenhout hebben de wijnen veel body.

Het volgende bezoek volgde al snel: in maart 2019 pakte ik spontaan de Volvo om de 2326 kilometers af te leggen. Ik was benieuwd of de ervaring dit keer ook weer zo goed zou zijn. Bij aankomst kregen we weer dezelfde hartelijke ontvangst door de heren. Wederom mochten we uitgebreid proeven, wat een feest! Dit keer hadden we ons beter voorbereid: op weg naar Nederland reden we met een gevulde achterbak met wijn en weer een geweldige ervaring terug naar huis.

In juli 2021 was ik er weer en ik hoop nog vele bezoeken aan dit prachtige wijnhuis te mogen brengen. Ik raad iedereen aan om, als je in de buurt bent van Jerez de la Frontera, zeker een bezoek te brengen aan mijn favoriete wijnhuis!

Deel dit bericht op jouw social media

Geef een reactie

Bekijk ook mijn andere blogs