Awake wijn & koffie

Max de Wijze

AWAKE Koffie

www.awakekoffie.nl

Awake is nu bijna 3 jaar geleden begonnen met de zoektocht naar mooie wijn en koffie. Voor beide eigenlijk evenveel liefde. De passie voor koffie is ontstaan na een avontuur bij Lavazza in Dubai en Nespresso in Arnhem. Ik heb destijds veel aan de voorkant geleerd, maar ik was eigenlijk veel meer geïnteresseerd in het verhaal achter de koffie. Daarom ben ik begonnen met een cursus Specialty Coffee Roasting, om zo het proces van groene (ongebrande) koffie naar gebrande koffie beter te begrijpen. Awake koffie heeft 3 eigen private label smaken en wordt door steeds meer koffieliefhebbers ontdekt. Het lijkt mij leuk om twee van deze smaken toe te lichten, de Espresso en Lungo.

Bezoek de social media pagina van: Max de Wijze

What is Specialty Coffee?
Allereerst wil ik graag de term specialty coffee even kort uitleggen. Van de wereldwijde koffie-export is slechts 2-3% specialty koffie. Dit zijn de best geselecteerde koffiebessen die tijdens de cupping (proeftest op allerlei smaken en aroma’s) minimaal 95 van de 100 punten scoren. Dit wordt gedaan door zogeheten Q-graders van de Specialty Coffee Association (SCA). Wij Nederlanders zijn echte koffiedrinkers, mede dankzij het ouderwetse pruttelpotje stroomt koffie door menige aderen. Inmiddels heeft de koffiemarkt in een stroomversnelling de pruttelpot, via de Senseo ingeruild voor een fancy Italiaanse modelletje of een moderne volautomatische koffiemachine. De thuisbarista is geboren en men is steeds meer op zoek naar speciale koffies van hippe koffiebranderijen. Daar tegenover staat dat de traditionele manier van koffie zetten weer terrein heeft gewonnen. Denk aan de Cafetièri/French press, de Mokkapot of filterkoffie van de V60 dripper. Specialty koffie is een cruciaal onderdeel voor het bereiken van een optimale smaak bij gebruik van deze verschillende bereidingen.

Koffie is een bes.
Koffiebonen zijn eigenlijk de pitten van een bes en juist bij specialty koffiebonen wil je ook het fruitige accent van die bes naar voren laten komen. De koffiebrander bepaald door middel van de brandgraad (licht tot medium) in hoeverre deze fruitigheid subtiel aanwezig is. Onze Espresso heeft een romige, fruity kick met een subtiel bittertje. De Lungo heeft een iets donkerdere brandgraad waardoor deze meer cacao heeft met mooie bitters. Ideaal om als normale koffie te drinken! Awake is er voor de koffieliefhebber die op zoek is naar bijzondere koffie! Op zoek naar kwalitatief goede koffie tegen een aantrekkelijke prijs voor op kantoor? Ook dit behoort tot de mogelijkheden! Wij gebruiken uitsluitend 100% Arabica koffie vanwege zijn mooie zachte smaken en consistente hoogwaardige kwaliteit.

Proeflokaal 

Inmiddels zijn jullie vast erg benieuwd naar de smaak van Awake koffie! Sinds mei 2022 heeft Awake een eigen proeflokaal in het centrum van Nijmegen. Een plek waar men de met zorg geselecteerde wijnen en koffie kan proeven. Deze week staat er een mooie biologische koffie uit Brazilië en Ethiopië voor de maler. Daarnaast worden er ook wijnproeverijen gegeven en kun je er heerlijke wijn kopen.

Wilt u meer informatie of direct bestellen? www.awakekoffie.nl

 

Deel dit bericht op jouw social media

Geef een reactie

Bekijk ook mijn andere blogs